Στον καιρό της Λιλιπούπολης

Στον καιρό της Λιλιπούπολης

Κατηγορία: Ραδιόφωνο Μουσική

Τίτλος: Στον καιρό της Λιλιπούπολης

Συγγραφέας: Αλλαμάνης Ι. Γιώργος

Εκδότης: ΤΟΠΟΣ (ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)

Έτος: 2022

Πρώτα οι υποθέσεις εργασίας. Μετά η εξαντλητική τεκμηρίωση. Τέλος, η μνήμη των ζωντανών: οι δεκάδες συνεντεύξεις. Η προσήλωση σ’ αυτή την Αγία Τριάδα προηγήθηκε της συγγραφής αυτού του βιβλίου.
Είναι αποτέλεσμα μιας δημοσιογραφικής έρευνας του Γιώργου Ι. Αλλαμανή που κράτησε πέντε χρόνια (2016-2021) και φωτίζει την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», «την καλύτερη παιδική εκπομπή που έγινε ποτέ για μεγάλους». Την επανατοποθετεί στο ιστορικό πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι (1975-1982), ακτινογραφώντας προσδοκίες και αυταπάτες της Μεταπολίτευσης.
Την ακολουθεί βήμα βήμα στους διαδρόμους και στα στούντιο του πρώτου ορόφου της ΕΡΤ, στον Μαγεμένο Αυλό, στους λαβύρινθους της εξουσίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο. Αντλεί ανέκδοτα περιστατικά, φωτογραφίες και ντοκουμέντα (ανάμεσά τους, ποιήματα της Μαριανίνας Κριεζή που δεν πρόλαβαν να γίνουν λιλιπουπολιτικά τραγούδια και 73 χαμένα επεισόδια) για το αλλοτινό ραδιοφωνικό θαύμα. Ξανασχεδιάζει το αποτύπωμά της στη συλλογική μνήμη.
Διαβάζεται με τέμπο allegro con spirito σαν χάρτινο ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε ευφυείς αναγνώστες. Ιδίως σε όσους ξέρουν τη Λιλιπούπολη γιατί αγαπάνε τα τραγούδια της. Τους αποκαλύπτει όσα δεν ξέρουν: ένα ολόκληρο σύμπαν, την τοιχογραφία μιας αναγεννησιακής χατζιδακικής εποχής.

Share this post