Αίμα στο Μουσείο

Αίμα στο Μουσείο

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου υποδεχόμαστε στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης την Ε’ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου και τη ΣΤ’ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Ελευθερούπολης για την υλοποίηση ενός πρωτότυπου και πολύ ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το Μουσείο Φυσιολογίας «Γεώργιος Κοτζιάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με την ομάδα Άνασσα, τη Science United Project και το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σχεδίασαν και υλοποίησαν από κοινού την εκπαιδευτική διαδικτυακή δράση «ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ», οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσιολογίας «Γεώργιος Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εργαστήριο που θα γίνει αποτελείται από παρουσιάσεις, αφηγήσεις και κατασκευές με σκοπό να αποκτήσουν τα παιδιά βασικές γνώσεις για το αίμα και τη σημασία του μέσα από μία ολιστική προσέγγιση τέχνης και επιστήμης. Οι κατασκευές επιστημονικών οργάνων με απλά υλικά δίνουν την αφορμή όχι μόνο για γνώση αλλά και καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών. Η διεξαγωγή του προγράμματος διαδικτυακά εκμηδενίζει  την απόσταση μεταξύ των συμμετεχόντων και του χώρου πραγματοποίησης του προγράμματος (Μουσείου Φυσιολογίας) και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά για μια «εικονική διαδρομή» στους χώρους ενός μουσείου το οποίο ζωντανεύει την ιστορία της Ιατρικής Επιστήμης στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, μέσω ιστορικών ιατρικών οργάνων και του πλούσιου ιστορικού αρχείου του Γεώργιου Κοτζιά.

Συντελεστές

Ιδέα: ομάδα ΑΝΑΣΣΑ

Επιστημονική επιμέλεια:

Αναστάσιος Φιλίππου, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας – Φυσιολογίας της Άσκησης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Μουσείου Φυσιολογίας «Γεώργιος Κοτζιάς»

Φλώρα Ζαράνη, Δρ. Βιολογίας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ξένια Γαϊτανάρη, Δρ. Οικονομικών της Υγείας, Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Παναγιώτης Λεμπέσης, Μοριακός Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

 

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού εργαστηρίου:

Κατερίνα Τσικαλάκη, MScEd, βιολόγος, εκπαιδευτικός, Science United Project

Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ηθοποιός &σκηνοθέτις, καθηγήτρια υποκριτικής, πτυχιούχος Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ, AMKE ANAΣΣΑ

Brian Gillette, PhD, biomedical engineer, Science United Project

 

Εμψύχωση εργαστηρίου: Κατερίνα Τσικαλάκη, Science United Project

Περιγραφή και προετοιμασία χρήσης ιατρικών οργάνων: Παναγιώτης Λεμπέσης, Μοριακός Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Παραγωγή kit υλικών:

Πέπη Ζαχαροπούλου, ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ

KατερίναΤσικαλάκη, Science United Project

 

Γραφιστικά:ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ

Δημιουργία kit υλικών: Πέπη Ζαχαροπούλου

Οργάνωση παραγωγής: ΑΜΚΕ ΑΝΑΣΣΑ

Γραφιστικά: Ντόρα Ζαχαροπούλου

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Έλενα Γρίβα

Share this post