Συνεργασία Βιβλιοθήκης με το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας

Συνεργασία Βιβλιοθήκης με το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 ολοκληρώθηκε ένας κύκλος οχτώ ξεχωριστών συναντήσεων εδώ στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης. Το φθινόπωρο του 2022 ξεκίνησε μία πρωτόγνωρη για εμάς συνεργασία με το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας & Θράκης που έχει έδρα στην Ελευθερούπολη. Στις πρώτες συναντήσεις που κάναμε με τον κ. Σταύρο Γιαννουλίδη, Ψυχολόγο & Αναπληρωτή Προϊστάμενο Διεύθυνσης του Παραρτήματος, και την κα Μάγδα Μπαδαράκη, Κοινωνική Λειτουργό & Προϊσταμένη του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης & Επαγγελματικής Κατάρτισης, ορίσαμε το πλαίσιο συνεργασίας και τους επιθυμητούς στόχους της συνεργασίας μας. Βασική μας επιδίωξη ήταν να συμβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο στην ορατότητα και συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία και στην ένταξή τους στην κοινότητα με ίσους όρους.

Στο πλαίσιο των οχτώ αυτών συναντήσεων οι εκπαιδευόμενοι του Παραρτήματος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Βιβλιοθήκη και τους ανθρώπους της καθώς και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν τη βιωματική συμμετοχή τους. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων γινόταν πάντα σε αγαστή συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Παραρτήματος, και πιο συγκεκριμένα την κα Μαρία Χριστίδου, Λογοθεραπεύτρια και τον κ. Σωτήρη Σωτηριάδη, Λογοθεραπευτή. Η υλοποίηση των προγραμμάτων γινόταν από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης με βασική εμψυχώτρια την κα Ειρήνη Μαρνά, αποσπασμένη εκπαιδευτικό στη Βιβλιοθήκη. Η τελευταία μας συνάντηση για φέτος στάθηκε μια πολύχρωμη και χαρούμενη κατακλείδα. Στο πλαίσιο των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας «ταξιδέψαμε ως τα σύννεφα», όπου παιδιά και προσωπικό της Βιβλιοθήκης και εκπαιδευόμενοι και προσωπικό του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων γίναμε όλοι μια ομάδα, επικοινωνήσαμε και αλληλεπιδράσαμε. Η Βιβλιοθήκη έγινε χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας επικυρώνοντας τον ρόλο της ως ανοιχτού τόπου συμπερίληψης και αποδοχής.

Αυτές οι συναντήσεις, ήταν ένας δρόμος εν πολλοίς απάτητος για εμάς, τους υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης. Το ότι καταφέραμε να ξεκινήσουμε το διάβα του με αποτελεσματικότητα μας γεμίζει ικανοποίηση και χαρά. Ταυτόχρονα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτήν την υπέροχη διαδρομή που καλλιεργεί πρωτίστως σε εμάς τους ίδιους τη γνώση αλλά και την αγάπη για τον εαυτό και τον άλλον.

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή και όλο το προσωπικό του Παραρτήματος που αγκάλιασαν την πρότασή μας, έδωσαν τον χώρο και μοιράστηκαν μαζί μας την  πολύτιμη εμπειρία και βοήθειά τους για να την υλοποιήσουμε. Πρωτίστως, όμως, ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευόμενους του Παραρτήματος που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν απλόχερα όλη την αγάπη τους.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον επόμενο κύκλο συναντήσεων τον Σεπτέμβρη.

Share this post