Η ιστορία μας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης ιδρύθηκε το 1967 με το ΦΕΚ 498/τ.Β/9-8-1967 και στεγάζεται σε κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως με δωρεάν παραχώρηση για χρήση. Το κτίριο προήλθε από δωρεά του ευεργέτη της πόλης Φρίξου Παπαχρηστίδη. Έχει οριστεί ως Δημόσια Κεντρική από το 1988 με το ΦΕΚ 941/τ.Β/30-12-1988 και αποτελεί ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης διαθέτει πάνω από 130.000 τόμους βιβλίων κάθε θεματικής κατηγορίας που παρακολουθούν την τρέχουσα εκδοτική κυκλοφορία καθώς και τμήμα περιοδικών με επιλεγμένους τίτλους ποικίλης ύλης. Ιδιαίτερα αξιόλογο και ενημερωμένο είναι το παιδικό και νηπιακό τμήμα της βιβλιοθήκης το οποίο διαθέτει ειδικό αναγνωστήριο για τους μικρούς της φίλους καθώς και χώρο εκδηλώσεων με επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, διαθέτει Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης παρέχοντας πρόσβαση σε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφικτή και μέσω ασύρματου δικτύου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριοποίησή της σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της περιοχής, την υλοποίηση εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, την προώθηση του βιβλίου μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων κλπ.

Η Βιβλιοθήκη διατηρεί σε λειτουργία μία κινητή μονάδα (από τις τρεις που διαθέτει συνολικά) για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται τακτικές επισκέψεις στα 130 και πλέον δανειστικά κέντρα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτοντας βιβλία σε εκπαιδευτικούς κα μαθητές.

Για να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης της Ελευθερούπολης, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του δικηγόρου και πρώην μέλους του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Θεόδωρου Δημ. Λυμπεράκη.