1821-2021: Εκπαιδευτικά προγράμματα

1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης σχεδίασε την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εξ αποστάσεως σύνδεση με τις σχολικές μονάδες που το επιθυμούν.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε η Βιβλιοθήκη απευθύνονται σε σχολικές τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το περιεχόμενό τους αναδεικνύει σημαντικές ιστορικές πτυχές της Επανάστασης του 1821 με τρόπο εύληπτο και κατανοητό από τα παιδιά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα εξής:

  • Για Νηπιαγωγεία

Ποιος ήρωας του 1821 είμαι;

Εκπαιδευτική δράση για να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τους ήρωες του 1821 και τις μικρές και μεγάλες ηρωικές τους πράξεις.

  • Για μαθητές Α’ – Γ’ τάξη

Συνομιλώντας με τους Ανδριάντες του ’21

Εκπαιδευτική δράση που αναδεικνύει τις συμβολικές αναπαραστάσεις των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, φωτίζονται στιγμές του Αγώνα στην περιοχή της Μακεδονίας με πρωτεργάτη τον εθνικό ήρωα Εμμανουήλ Παπά.

  • Για μαθητές Δ’ – ΣΤ’ τάξη

Τα όνειρα των αγγείων και ο Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης

Εκπαιδευτική δράση που συνδέει την επανάσταση του 1821 με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δράση υλοποιείται αξιοποιώντας τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με τον γενικό τίτλο “Αριθμός Φύλλου [1821]“. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί από την ΕΒΕ και διαμορφωθεί από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης ώστε να απευθύνονται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα είναι τα εξής:

  • Για μαθητές Γυμνασίου

Στίχος… ελεύθερος

Εκπαιδευτική δράση που με αφορμή τον Ύμνο εις την Ελευθερία αναδεικνύει τη ζωή και το έργου του Διονυσίου Σολωμού και του Νικολάου Μάντζαρου. Ταυτόχρονα, με όχημα την ιδέα της ελευθερίας, εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της Blackout Poetry και τα παρακινεί να δημιουργήσουν στίχους… ελεύθερους.

  • Για μαθητές Λυκείου

Δια… χρονική Βιβλιοθήκη

Εκπαιδευτική δράση που φωτίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Με ένα παιχνίδι ρόλων τα παιδιά καλούνται να επιχειρηματολογήσουν για την αναγκαιότητα ή όχι της ίδρυσης της ΕΒΕ και ταυτόχρονα δίνεται η αφορμή για διάλογο σχετικά με τον ρόλο και την αξία της κάθε βιβλιοθήκης.

Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για την τάξη τους πρέπει να επικοινωνήσουν με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται μέσω της πλατφόρμας webex με την προϋπόθεση ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον χώρο της τάξης τους και έχουν πρόσβαση σε βιντεοπροβολέα και ηλεκτρονικό υπολογιστή με ηχεία, μικρόφωνο και κάμερα.