1821-2021: Υλικό και δράσεις από εξωτερικούς φορείς

1821-2021: 200 χρόνια από της Ελληνική Επανάσταση

Επιλεγμένες εξωτερικές πηγές φορέων, ιδρυμάτων και μουσείων με πλούσιο πληροφοριακό και εκπαιδευτικό υλικό για την Επανάσταση του 1821.

  • Πρωτοβουλία ’21: Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Δεκαπέντε συνεργαζόμενα κοινωφελή, πολιτιστικά, επιστημονικά Ιδρύματα και η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με παραπάνω από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδιαμόρφωσαν επί δυόμισι και πλέον χρόνια ένα συνεκτικό πρόγραμμα με περισσότερες από 130 δράσεις, με έμφαση στην επιστήμη, την πολιτιστική κληρονομιά, τη μουσική και ευρύτερα τις τέχνες, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.
  • Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Το έργο και οι προτάσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». 200 χρόνια μετά την Επανάσταση
  • Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας / Βουλή των Ελλήνων: Το έργο αποτελείται από είκοσι πέντε τόμους. Οι τόμοι περιέχουν έγγραφα της περιόδου 1821-1832, τα οποία έχουν μεταγραφεί, φωτογραφικό υλικό και ομοιότυπα χειρογράφων που αντιστοιχούν σε αρκετά από τα μεταγραμμένα έγγραφα
  • Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια: Το ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ συγκεντρώνει διαφορετικά είδη τεκμηρίων που σχετίζονται με τη ζωή, το έργο και την εποχή του Έλληνα Κυβερνήτη. Το υλικό του ψηφιακού αρχείου εμπλουτίζεται και ανανεώνεται συνεχώς με νέα τεκμήρια.
  • Ερευνητικό πρόγραμμα «Τυποσκόπιο 1821» / ΕΚΠΑ-Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διοίκησης-Εργαστήριο Πολιτικής Επικοινωνίας και Μέσων Πληροφόρησης: Πρωτοβουλία συστηματικής ευρετηρίασης των εφημερίδων στην Ελληνική Επανάσταση.
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: EΠANACYΣΤΑΣΗ ΄21. Εκθέσεις και δράσεις της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο πλαίσιο του Επετειακού Προγράμματος για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
  • Ελληνική Επανάσταση 1821: μία ιστοσελίδα με βίντεο animation για παιδιά, μέσα από τα οποία τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία της περιόδου πριν και μετά την επανάσταση. Αξιοσημείωτες οι ερωταπαντήσεις  που βασίζονται σε ερωτήσεις που στέλνουν τα ίδια τα παιδιά.